הבוקר נסעתי באופניים על רחוב אידלסון במרכז תל אביב. ישר הבחנתי שמשהו לא כשורה. קפאתי ובהיתי בסצינה לפניי וקיבלתי טרגדיה לפני ארוחת הבוקר.
הבוקר נסעתי באופניים על רחוב אידלסון במרכז תל אביב. ישר הבחנתי שמשהו לא כשורה. קפאתי ובהיתי בסצינה לפניי.
מולי עלי תות ירקרקים, עדיין רעננים. גם הגזע, חום בהיר ומלא חיים. הענפים שוכבים לצד מכולת השיפוצים ופח צפרדע ירוק. כאילו לא מבינים את גודל האסון. לא מבינים שניתקו אותם כרגע ממעגל החיים – מהאדמה והשורשים שהעניקו ודאגו להם כל חייהם הקצרים.
והגזע? עירום, בודד ומוזר בנוף. העלים לא יצלו עליו יותר, והוא הפך מנושא יופי ומזון לעמוד חיוור. לא שונה בהרבה מעמודי המתכת לידו.
רק לפני חודש עוד קטפתי מאותם ענפים פירות שחורים ונימוחים.
לפעמים עצי התות הם זכרים חסרי פרי, אבל העץ הזה היה נקבה והיא החלה להניב פירות ממש בשנה או בשנתיים האחרונות – כל כך מופלא שיש שפע כזה צמוד לבית, וכי למה יורידו השכנים את העץ?
יצאתי מגדרי כדי להגיע לכל פרי בשל. תחושה של התמכרות מעט חייתית. פעם אחת מצאתי כיסא ליד הפח ושמתי אותו מעל ארגז של תנובה, לא המהלך הכי בטוח שלי, אבל העץ'ה הגנה עליי. פעם אחרת טיפסתי עליה ועל הגדר שלידה, עץ'ה צעירה אבל חזקה.
אבל השפע נגדע.
רציתי לצעוק.
על מישהו.
על משהו.
יהי זכרה ברוך! מי תיתן ויצמחו במקומה מאה עצות תות מלבלבות שיזכו לכבוד המגיע להן ולחיים ארוכים מאוד
לחיי עיר־יער, לחיי הכדור הכחול!
אז היה שם עובד, פועל בניין ערבי שעסק בשיפוץ חזית הבניין. הפועל התחמק ולא הבין מאיפה נפלתי עליו. זה הרי לא הוא, הוא הסביר, זה ועד הבית.
למה?
הם ביקשו, אז כרתו.
אישה עברה ברחוב והצטרפה לשיחה:
"שתדעי שאני ממש איתך, אבל עצי התות האלה, זו ממש בעיה איתם! הם מרימים את הרחובות!"
מוזר... יש המון עצי תות בסביבתי ועדיין לא ראיתי רחוב מפלצתי שעולה על יושביו. מקסימום אולי המדרכה הייתה עקומה קצת? לא שמתי לב למשהו חריג.
סיפרתי לאלון אלירן את המתרחש והוא ישר הציע שנגיש תלונה לפקיד היערות – מי שכורת עצים ללא אישור מפקיד היערות לפי החוק, צריך לעמוד לדין. במדינת ישראל זה אומר לקבל קנס של עד 15 אלף ש"ח. אגב, יותר מחצי מהקנסות על כריתת עצים ללא אישור בכלל לא נגבים.
מהר מאוד, גילינו שאין על בסיס מה להעמיד את כורתי העצים לדין.
כדי לקבל קנס, יש צורך לעבור על החוק, ועל פי החוק אסור לכרות (ללא אישור, ולא כזה קשה לקבל אישור) עץ, אם הוא גבוה משני מטר (לזה העץ'ה המדוברת הגיעה בוודאות), ואם קוטרו עולה על 10 ס"מ – במקרה שלנו קוטרה קטן מזה. אם היו נותנים לעץ'ה הצעירה עוד שנה, היא לבטח הייתה מגיעה לעובי המדובר. אולי הכורתים מכירים את החוק, אולי לא, בכל מקרה לעצה הזו זה כבר לא יעזור.
אני מתקשה להבין. אכן, עצי פיקוס, למשל, גורמים לבעיות בתשתיות. אבל אני מעדיפה עיר פחות "מסודרת" ו"נקייה" שמדרכותיה לא מפולסות ואולי גם מוכתמות מעצים ש"יוצאים מכלל שליטה" מאשר עיר שבה רק עצים מפלסטיק מורשים להשתלב בנוף העירוני.
אני בדעת המיעוט, רוב האנשים מעדיפים לשפר את איכות חייהם על ידי שיפוץ הבית מאשר על ידי שתילת עצים. ומבחינתם - כריתת עצים = אסתטיקה ויופי. אותם אנשים הם לא האויב, ממש לא, יש כאן תרבות שלמה שמקדשת את הנוח והקל, את הזוויות הישרות, ואת הביטחון המוחלט (כאילו שיש דבר כזה) על פני החיים עצמם.
אני בטוחה שגם אנשי ועד הבניין, שקיבלו את ההחלטה, אוהבים לטייל בטבע, בחו"ל או בארץ. עוד לא פגשתי מישהו שלא מחייך, אפילו רק בלבו, כשהוא חוזה בגלים מתנפצים או מעיין מפכפך, או בעץ שלם וחי. כולנו נאנחים בהקלה מתחת לצלם של עצים.
חסר לנו הקישור, ההבנה הרחבה: לטבע אין גבולות, והוא לא מבין ששמורת הטבע הסתיימה וכעת הוא צריך להסתדר לפי התכנון המסודר של מערכת הביוב והכבישים.
נעדרת גם הידיעה עד כמה לעצים יש תפקיד מכריע בשיפור איכות חיינו. למשל, בהתמודדות עם גלי חום שהולכים וגוברים, כמו זה שיגיע ביום חמישי. עצים מקררים את האוויר ומזרימים אותו. הם מצלים ומייצרים בסביבתם מיקרו-אקלים שונה לחלוטין מסמטה מלאה במנועי מזגנים. ועוד לא דיברתי על מצב הרוח המרומם של האנשים שגרים ליד עצים… על הציפורים, האדמה ועל תפקידם במניעת הצפות ושיטפונות.
בתקווה שילבלבו בקרוב לפחות מאה עצי תות חדשים,
שלכם,
עינת
Comments